2012. február 7., kedd

A méz a legjobb baktériumölő szer


Sajnos manapság egyre kevesebb mézet fogyasztunk, hiszen egyre több a mézhamisítás is. Pedig a méz ma is az egyik legjobb baktériumölő szer.
A hazai mézfogyasztás sajnos egyre rosszabb képet mutat, leginkább csak azok fogyasztják, akik ismerik jótékony hatásait.
Sok véleményt olvashatunk a mézről, miszerint hizlal, rontja a fogakat, de ez mind nem igaz, csak akkor, ha esetleg kiló számra fogyasztjuk.
Az utóbbi időben a méz hírnevét a hamisítások is megtépázták, így sokan meggondolják, hogy megvegyék –e a boltban a ma már 800-1500Ft közötti mézet, hiszen nem tudhatjuk eredeti –e. Aki ilyen gonddal küzd, vásároljon bio boltban vagy keressen az interneten egy méhészetet.
A baktériumölő hatását a méz a benne található káliumnak köszönheti, épp ezért máig az egyik legjobb fertőtlenítő szer, a megfázásnál és a gyulladásos, fertőzéses betegségekkel szemben kiváló gyógyszer. Épp ezért az is tévhit hogy a méz fogszuvasodást okoz, hiszen épp megvédi a fogakat.
DR. W.G. Sackett egy Kolorádói kutatóintézet bakteriológusa kísérleteket végzett különböző mézekkel, mert kíváncsi volt a mézgyógyító erejére.
Tiszta mézbe elhelyezett különböző baktérium tenyészeteket és várta az eredményt. Az eredmény őt is meglepte, mert az összes baktérium egy napon belül mind elpusztult.
A hastífusz kórokozói 48 óra alatt, a tüdőgyulladás kórokozói pedig 3 nap alatt pusztultak el. A komolyabb kórokozók, mint pl. a vérhas, vagy a gennyes tályog baktériumai is 10-12 óra alatt elhaltak.
A mézet már az ősidőktől fogva ismerjük és használjuk, gondoljunk csak arra, hogy régen még nem volt cukor, így az emberek a mézet fogyasztották mindenhez az édes íz elérése érdekében. Sajnos ma már a sok mesterséges ízesítő a kristálycukor mind elvonja a figyelmet a méz csodálatos hatásáról.
A sötét színű mézben pl. több a vas, a réz, és a mangán, ami a hemoglobin alapanyag is. A vas nagyon fontos szervezetünknek, mert ennek segítségével a hemoglobin leköti az oxigént a vérben.
A méz jótékony hatását egyértelműen a virágpornak köszönheti, hiszen aki mézet fogyaszt virágport is fogyaszt vele együtt. A mézben számtalan fontos ásványi anyag található, és nagyon sok vitamin is. Az egyik fő vitamin, ami minden nap szükséges az egészséges élethez a C-vitamin, de van benne kalcium, Nátrium, és B vitamin is. Persze ezt ne úgy gondoljuk, hogy megeszünk egy kanál mézet máris mennyi vitamint vittünk szervezetünkbe, de a rendszeres fogyasztás nagyon jó hatással van egészségünkre, és megvéd minket a baktériumoktól.
A többi cukorfélével szemben nézzünk néhány pozitív tulajdonságot a méznél:
Nem fejt ki izgató hatást az emésztőszervekre.
Könnyen és gyorsan áthasonul.
Gyorsan nyerünk belőle energiát.
Nyugtató hatása az egész szervezetre kihat.
A mézet fogyaszthatjuk édesítés céljából, álmatlanság ellen, sportoláskor, megfázáskor, égések kezelésénél, homloküreg-gyulladásnál, és gyulladásos megbetegedéseknél.
 
Természetesen egy üveg méztől ne várjunk csodát, de ha rendszeresen fogyasztjuk napi egy –két kanállal, máris sokat tettünk egészségünk védelmében. Aki megkedveli a mézet érdemes kísérletezni az ízekkel és a különböző méz fajtákkal is, hiszen ma már széles kínálatot találunk a boltokban, a méhészetekben és a gyógynövényboltok polcain is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése