
A hazai mézfogyasztás sajnos egyre rosszabb képet mutat, leginkább csak azok fogyasztják, akik ismerik jótékony hatásait.
Sok véleményt olvashatunk a mézről, miszerint hizlal, rontja a fogakat, de ez mind nem igaz, csak akkor, ha esetleg kiló számra fogyasztjuk.
Az utóbbi időben a méz hírnevét a hamisítások is megtépázták, így sokan meggondolják, hogy megvegyék –e a boltban a ma már 800-1500Ft közötti mézet, hiszen nem tudhatjuk eredeti –e. Aki ilyen gonddal küzd, vásároljon bio boltban vagy keressen az interneten egy méhészetet.

DR. W.G. Sackett egy Kolorádói kutatóintézet bakteriológusa kísérleteket végzett különböző mézekkel, mert kíváncsi volt a mézgyógyító erejére.
Tiszta mézbe elhelyezett különböző baktérium tenyészeteket és várta az eredményt. Az eredmény őt is meglepte, mert az összes baktérium egy napon belül mind elpusztult.
A hastífusz kórokozói 48 óra alatt, a tüdőgyulladás kórokozói pedig 3 nap alatt pusztultak el. A komolyabb kórokozók, mint pl. a vérhas, vagy a gennyes tályog baktériumai is 10-12 óra alatt elhaltak.

A sötét színű mézben pl. több a vas, a réz, és a mangán, ami a hemoglobin alapanyag is. A vas nagyon fontos szervezetünknek, mert ennek segítségével a hemoglobin leköti az oxigént a vérben.

A többi cukorfélével szemben nézzünk néhány pozitív tulajdonságot a méznél:
Nem fejt ki izgató hatást az emésztőszervekre.
Könnyen és gyorsan áthasonul.
Gyorsan nyerünk belőle energiát.
Nyugtató hatása az egész szervezetre kihat.
A mézet fogyaszthatjuk édesítés céljából, álmatlanság ellen, sportoláskor, megfázáskor, égések kezelésénél, homloküreg-gyulladásnál, és gyulladásos megbetegedéseknél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése